Webinfo logo

Ryttarförening i Laholm

BJÖRBÄCKS RYTTARFÖRENING

Besökadress
Björbäck,31298,Våxtorp
Postadress
JOHN ALGOTS VÄG 12,31296,LAHOLM
Verksamhetsbeskrivning

Ryttarförening i Laholm

Välkommen till Björbäcks RF

Om Björbäcks RF
Björbäcks Ryttartförening är en aktiv förening men målsättningen att ha en bred verksamhet som passar både juniorer och seniorer med olika erfarenhetsgrad. "Det skall vara trivsamt och utvecklande att vara med i Björbäck, ovasett om man rider på nybörjarnivå, eller om man som vissa rider svår hoppning eller dressyr."

Historia
Björbäcks RF bildades som en liten ridklubb 1969 av fem hästtokiga flickor.
Erik Thomée blev Björbäcks första ordförande. 1973 tog klubben klivet upp till att bli Björbäcks Ryttarförening i samband med att man anslöt föreningen till SLRC (numera Ridsportsförbundet).
Tävlingsbanan började att byggas och man hade sin första tävling med c:a 225 starter.
1980 bildades en ridhuskommité, vilket resulterade i att det nybyggda ridhuset kunde tas i bruk 1981, för att sedan officiellt invigas den 6 januari 1985.
Nu 40 år senare har hoppbanan på gräs internationella mått och c:a 1400 starter på 4 dagar.
Vid dressyren går tävlingarna på 3 paralella banor, med allt från unghästklasser upp till svår dressyr och över 500 startande på 3 dagarsmeeting.
1997 skrev tidningen Ridsport, att vi anordnar "Sveriges trivsammaste tävlingar". Tidigare hade vår bana fått epitetet "Sveriges vackraste" av samma tidning - Vi tycker att det fortfarande gäller! 

Allmän beskrivning

Bjur, björ och bur är gamla benämningar på bäver därav Björbäck - På modern svenska:
"Bäverbäck" vilket ger en förklaring till våra bäverhoppningar och logotype.
Björbäck fick sitt namn av en stor bäverpopulation på platsen för vår anläggning.  

Ridhus är en byggnad för ridning, i anslutning till ett stall. De vanligaste måtten är 20*40m men ett ridhus kan varriera mycket i storlek, dressyrbanor är i regel 20*60m.
Underlaget i ett ridhus kan variera, från sand eller torv till olika konstmaterial, det är av största vikt att man har ett underlag som sviktar utan att det bli för tungt för hästen att arbeta på. För att ridhuset ska bli behagligt att vistas i får man inte heller välja ett allt för dammigt underlag, många ridhus vattnas på sommaren för att mildra dammandet. Underlaget måste också harvas med jämna mellanrum för att ta bort spår och jämna ut underlaget. Detta sker nuförtiden oftast med traktor.
Ridhus bör även ha ett stort insläpp av dagsljus och har därför ofta fönster eller vindnät längs både lång- och kortsidor. En kortsida brukar också avsättas som spegelsida, för att ryttaren ska kunna se sig själv och få en uppfattning om sin ridning. I eller på sargen, som är ridhusets vägg, så brukar hinderstöd, bommar, koner och andra redskap som används vid ridningen förvaras.

Org.nr 8492010536

Län Hallands län

Kommun Laholm

E-post kenpet@team3w.eu

Telefon 0430-20651

Hemsida http://www6.idrottonline.se/bjorbacksrf-ridsport