Verksamhetsbeskrivning
Pizzeria i Stockholm. Pizza [ˈpitsˌa] är en maträtt bestående av ett runt, platt bröd med fyllning som gratinerats i ugn. Degen kan göras på mjöl, vatten, jäst, matolja och salt och täcks med tomatsås, ost och eventuellt andra ingredienser innan den gräddas kort stund på hög värme. Förutom sås och ost innehåller pizzor ofta örter som basilika eller oregano och olika kombinationer av kött, fisk, fågel, skaldjur, grönsaker och svamp.
Det är omtvistat varifrån pizzan egentligen kommer, men en populär åsikt är att den ingår i det italienska köket och har sitt ursprung i Neapel (Napoli). Rätten har blivit mycket populär i många delar av världen. En restaurang som serverar huvudsakligen pizzor brukar kallas för pizzeria (från italienskan). De amerikanska internationellt spridda kedjorna Domino's Pizza och Pizza Hut serverar pizza efter den amerikanska tolkningen, panpizza, med tjock botten.
I Italien finns, förutom den vanliga tallriksstora runda varianten, exempelvis minipizza som kallas pizzetta, och fyrkantiga rutor urskurna ur en jättepizza, pizza al taglio, - vanliga i Lazio. Ingredienser på pizza i Italien, som i andra länder kan vara mer ovanligt, är bland annat potatis och spenat. Man kan också få en söt bakverksliknande pizza med nutella, maräng (utan tomatås och ost, men eventuellt toppad med banan).
Sökord
Allmän beskrivning
Pizzeria i Stockholm. Pizzan har en lång, komplicerad och osäker historia som ofta skapar vilda debatter. Var namnet "pizza" kommer ifrån är oklart, men förekommer för första gången år 997 på medeltidslatin, och det var i Neapel i 1500-talets Italien som det först avsåg en galette-brödskiva.
Klassisk pizzabit med tomatsås, pepperoni och ost.
1843 beskrev Alexandre Dumas d.ä. olika sorters pizzafyllningar. För att hedra Italiens drottning Margherita av Savojen, skapade kocken Raffaele Esposito i juni 1889 "Pizza Margherita", en pizza garnerad med tomater, mozzarellaost och basilika, som skulle representera färgerna i Italiens flagga. Han var den förste att lägga till ost.[1] Det exakta händelseförlopp varigenom de många smaksatta tunnbröden i antikens och medeltidens Medelhavsregion blev 1900-talets populära maträtt är inte fullständigt utrett.
Övrigt
Bulent Yatan 070-7456738