Verksamhetsbeskrivning
Pizzeria i Gällivare. Lunch är en måltid som äts mitt på dagen.
Lunch kallades ursprungligen för middag, eftersom den intogs vid middag, mitt på dagen. Middag kom dock att skifta betydelse till att syfta på dagens största mål. Det engelska ordet lunch lånades in på 1800-talet, när middag allt oftare åts på kvällstid i städerna. På landsbygden intogs dock huvudmålet mitt på dagen långt in på 1960-talet. Måltiderna benämndes frukost, middag och kvällsmat.
Ordet lunch är en kortform av luncheon, som kommer av lunch, ’stort stycke bröd’.
Många restauranger, särskilt i industri- och kontorsområden, har särskilda luncherbjudanden. Det finns också många specialiserade lunchrestauranger som inte har öppet kvällstid.
Sökord
Allmän beskrivning
Pizza i Gällivare.
Olika sorters pizzor
Pizza Margherita
En Vesuvio från en pizzeria i Gällivare.
En Calzone
En Hawaii-pizza.
Följande namn är vanliga på pizzor i Sverige. Man kan även finna vissa i Italien, men inte nödvändigtvis med exakt samma ingredienser.
Margherita är den näst äldsta pizzan (efter den i Sverige nästan okända äkta marinaran - se nedan). Den skapades 1889 när bagaren Raffaele Esposito i italienska Neapel inför ett stundande kungabesök komponerade en patriotisk pizza bestående av tomatsås (rött), mozzarellaost (vitt), och basilika (grönt) - färgerna i den italienska flaggan. Pizzan fick sitt namn efter drottning Margherita, kung Umbertos gemål.
Vesuvio är en klassisk pizza med tomat, ost och skinka.
Bussola är en vesuviopizza med räkor.
Fantasia är en populär pizzasort hos de flesta pizzarestaurangerna. Pizzans fyllning är valfri där man själv får välja på ett antal ingredienser man vill ha på pizzan. Dock inkluderas alltid osten, tomatsåsen och dessutom pizzabottnet. Namnet brukar variera men används oftast under namnet Fantasia.
Calzone (av italienska calza, ’strumpa’) räknas i det italienska köket som en egen maträtt, skild från pizzan. Den skiljer sig från övriga klassiska pizzor genom att den är inbakad, det vill säga den cirkulära degskivan innan bakning viks på mitten, och fyllningen hamnar på insidan. Vanligaste fyllningen i en calzone är tomat, ost och skinka.
Cacciatore är en i Sverige något ovanligare pizza som enligt traditionellt italienskt recept är täckt med tomat, ost, skivad italiensk salami, kalamataoliver och kapris. Varianter utan kapris är inte ovanligt.