Webinfo logo
Besökadress
Havregärdet 381,46890,Vargön
Verksamhetsbeskrivning

Buss i Vänersborg

Välkommen till Runges Buss AB!

Vi erbjuder dig tjänster så som beställningsresor, bussresor och skoltransporter. För mer information var vänlig och besök vår hemsida eller ring Hans Runge på telnr,070-5503123.

Typer av buss i allmänhet
Det finns två huvudtyper av bussar: stadsbussar och landsvägsbussar. En del språk har helt olika ord för de båda busstyperna.
Förutom att fordonstyperna blir mer och mer olika skiljer sig lagstiftningen vad gäller vilotider för föraren, färdskrivare, stående passagerare, bälteskrav m m.

Landsvägsbussar är avsedda för linjetrafik mellan orter på avstånd upp till några timmar. Oftast är de uppbyggda med trappsteg innanför dörrarna, men på senare år har lågentrébussar blivit allt vanligare. Det gör hållplatsstoppen kortare, det är lättare att ta ombord barnvagnar och rullstolar, och golvet innanför dörrarna blir "helt" och isolerar bättre mot motorljud. I Skåne och Västra Götaland används ordet regionbuss.
Långfärdsbussar eller turistbussar är byggda för långa färder. De har oftast mycket högt golv för att det skall finnas plats för bagageutrymme. De har toalett, god ventilation och bekväma lutningsbara stolar.
Stadsbussar är avsedda för trafik i tätort. De var från början identiska med landsortsbussarna; det enda som egentligen skiljde var att de hade tätare utväxling för bästa bränsleeffektivitet i stadskörning.

Skidbussar transporterar skid- och utförsåkare inom skidområden, främst där anläggningens liftsystem inte är sammanlänkat. Utseende, last och drift liknande stadsbussar.

Dubbeldäckare är bussar med passagerarutrymmen i två våningar.
Minibussar är för ett fåtal passagerare och ägs ofta av privatpersoner eller uthyrningsbolag. Dessa byggs oftast på vanliga skåpbilar. I regel betyder det ett fordon man får köra med personbilskörkort, och får då ha maximalt åtta platser plus förare (två baksäten).

Skolbussar är avsedda att skjutsa skolbarn. Ofta är de mindre än normala bussar.

Turnébussar används av till exempel popband och idrottslag. I dessa bussar sätter man gärna in bord och har stolarna vända mot varandra i sitt- eller soffgrupper.

Trådbussar är eldrivna bussar som tar ner strömmen från två kontaktledningar längs vägen. De förekommer framför allt i stadstrafik, och finns i Sverige endast i Landskrona, men har även funnits i Stockholm och Göteborg. Dessa har till skillnad från tåg och spårvagnar två ledningar eftersom inte elektriciteten kan jordas genom däcken. Hos tåg går strömmen genom tåget från en kontaktledning sen och ner i rälsen.
Spårbussar är bussar med horisontella styrhjul som går på särskilda betongbanor.

Hästomnibussar är en ofta täckta hästvagnar i reguljär allmän trafik.
Rälsbussar går på järnväg, men är trots namnet inga bussar. Officiellt heter de numera motorvagnar. De liknar spårvagnar och har lånat sitt trafikkoncept från busstrafiken – med till exempel kortare hållplatsavstånd, enmansbetjäning och signalering till föraren om man önskar stiga av. De var från början byggda med många delar, som motor och drivlina, hämtade från buss eller lastbilsindustrin.

Allmän beskrivning

Historik
Långväga linjetrafik med hästdragna vagnar bedrevs i bland annat Italien, Frankrike, Tyskland och England från 1500-talet. Den utvecklades under 1600-talet till den trafik med diligens-vagnar som pågick i omfattande grad fram till järnvägarna tog över den långväga persontrafiken.


Den första linjetrafiken inne i en stad var de s.k. "carrosses à cinq sols" ("25-öresvagnarna") om inrättades i Paris 1662 men lades ned i slutet av 1670-talet. I London kördes från slutet av 1700-talet en omfattande trafik med diligensvagnar till förorterna, de s.k. "short stages". 1825 myntades beteckningen "voiture d'omnibus" ("fordon för alla") i Nantes i Frankrike, som blev typbeteckning på täckta vagnar med invändiga långbänkar för ca 20 passagerare i trafik inne i städer.

Trafik med sådana vagnar startade i Paris 1828 och i London 1829. Från 1850-talet hade omnibusar i storstäder ofta takplatser. Redan på 1830-talet förekom ångdrivna omnibusar i reguljär trafik i London, men det dröjde till slutet av 1890-talet innan motorbussen fick sitt tekniska genombrott, med början i Tyskland. De tidiga motorbussarna hade bensinmotor eller ångmaskin, men från 1920-talet kom dieseltekniken att bli vanlig i busstrafik.

Det stora genombrottet för motorbussarna kom åren efter första världskriget, då det fanns ett stort överskott på lastbilar som kunde anpassas till persontransport, och då samtidigt nya karosser utvecklades som kunde utnyttja motorbussarnas större kapacitet. På 1920-talet började järnvägsbyggandet avstanna i många länder, och i ännu högre grad på 1930-talet. I stället kördes buss och lastbil på sträckor där man planerat bygga järnväg. Efter andra världskriget konkurrerade vägtrafiken ut många mer trafiksvaga järnvägslinjer och persontrafiken ersattes med buss.

Övrigt
Slogan
Välkommen till Runges Buss AB
Specialitet
Buss i Vänersborg

Org.nr 5566880174

Län Västra Götalands län

Kommun Vänersborg

E-post rungesinformation@minpost.nu

Telefon 0521-19960

Hemsida http://www.rungesbuss.se

Mobil 070-5503123

Hans Runges 0705-503123